Kerkhof Sint-Bavokerk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof Sint-Bavokerk

Beschrijving

Kerkhof rondom en ten oosten van de Sint-Bavokerk, gelegen in het dorpscentrum nabij de linkeroever van een afgesneden Leiemeander, aan zuidzijde geflankeerd door de voormalige pastorie, thans Demedtshuis (nummer 15).

Historiek

Uit decanale en bisschoppelijke visitaties blijkt dat het kerkhof in 1613 niet goed afgesloten was en in 1623 begraasd door koeien. In visitatieverslagen van 1671 en 1685 wordt vermeld dat het kerkhof goed afgesloten was. Rond 1680 is het kerkhof gedeeltelijk met een muur omringd, overige delen met een doornhaag. Uit de kerkrekeningen blijkt dat het kerkhof met bomen was beplant.
In 1993 wordt aan het kerkhof een uitbreiding gemaakt aan de noordzijde. Daarvoor worden enkele gebouwen van de aanpalende hoeve gesloopt.

Beschrijving

Het oorspronkelijke kerkhof ligt op een eivormig terrein rondom de kerk. Afgesloten van de weg door een laag muurtje in ijzerzandsteen, ten zuiden en ten oosten restanten van een bakstenen ommuring die eertijds het volledige kerkhof omsloot. Een omlopend pad is afgezoomd door leilinden. Verdere onderverdelingen in aarden paden. Latere vergroting door toevoeging van het oostelijke perceel, doorsneden door een rechte padenstructuur, met nieuwere graven uit het laatste kwart van de 20ste eeuw en strooiweide ten zuiden.

Oudere natuurstenen graftombes uit het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw, onder meer ten westen van de kerk de families Lambrecht, Carton, Boone, Bekaert, en anderen; ten oosten van kerk monumentaal graf van de familie Haerinck, graven van negen Zusters van de Heilige Jozef (zie Rijksweg 35-35A), eenvoudige grafzerken omzoomd door buxus van schrijver André en dichteres Gabrielle Demedts en hun respectievelijke echtgenoten.

Ensembles: in de zuidwesthoek een columbarium, kindergraven ten zuiden van het transept, urnenbegraafplaats en Lourdesgrot ten zuidoosten van het kerkkoor.

Aan de noordoostzijde vlakbij de kerkmuur bevinden zich drie Britse militaire graven, eenvoudige grafstenen in witte natuursteen.

Ommegang van drie kruiswegstaties van de hand van Georges Van De Moortele, in similisteen en met gegoten beelden, opgericht in 1950. Signering op bronzen plaatje: "G. VANDEMOORTELE / WIELSBEKE / K. VANUTTI / EMELGEM".

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van de eerste Wereldoorlog. Gelegen in de zuidwesthoek van het kerkhof, tegen de zijgevel van de huidige pastorie, boven een voorliggend bloemenperkje tussen twee lage breukstenen muurtjes.

Kruisbeeld onder houten zadeldak, met beeld van gekroonde en in kazuifel geklede Christus. Witgeschilderde achtergrond gekenmerkt door stralenbundel. Kruisbeeld geflankeerd door rondbogige hardstenen platen, linkerplaat met inscriptie: "AAN ONZE / ROEMRIJKE ZONEN/ VAN VIJVE-STE.BAEFS/ DIE-IN-HARDEN-KAMP-VOOR-RECHT/ EN-VRIJHEID-EDELMOEDIG-HUN/ LEVEN-LIETEN-VOOR-ONS-ALLEN/ - 1914 - SOLDATEN - 1918 -" en de namen, rechterplaat met inscriptie: "R.I.P. D.O.M./ HEER GENADE ! / WANT ZE VIELEN/ VOOR-HET-RECHT-EN-LIEVE-LAND/ LAAT-VOOR-HEN-DEN-VREDE-AFSTRALEN/ VAN-HET-KRUIS-UW-LIEFDEPAND/ A.D. 8-12-1922", de namen en daaronder "BURGERS", de namen.

• JACOBS M., Zij die vielen als helden... Deel 2: Inventaris van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, Brugge, 1996, p. 362.
  • SEYNS G., Een witte grafsteen op de begraafplaats van Sint-Baafs-Vijve, in Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 2006, p. 137-146.

Auteurs: Santy, Pieter

St. Baafs-Vijve Churchyard