Breiwerkfabriek Lava

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Breiwerkfabriek Lava

Beschrijving

Fabrieksgebouwen "Breiwerkfabriek Lava". In 1925 wordt door de gebroeders Arthur en Joseph Lambrecht samen met vennoot Jules Van Welden een breifabriek gesticht. Langsheen de straat worden fabrieksgebouwen opgericht, ten westen daarvan wordt een woning gebouwd. In 1949 wordt de fabriek iets vergroot, toen eigendom van de Vennootschap P.V.B.A. "Gebroeders Lambrecht en Van Welden". De naastgelegen woning is afgebroken.
Eenlagige bakstenen constructie onder gekoppelde sheddaken (nok parallel met de straat, mechanische pannen). De straatgevel werd oorspronkelijk gekenmerkt door tien segmentboogvormige muuropeningen, thans gedicht en ten noordwesten vervangen door twee brede ramen onder metalen I-profiel met rozetmotief. Omlijst paneel (zie fabrieksnaam) onder gebroken, centraal verhoogde kroonlijst. Industriële sierankers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1926/7, 1949/14.
  • Dit is West-Vlaanderen: steden, gemeenten, bevolking, deel 3, Sint-Andries, 1962, p. 1721-1726.