Dorpswoning uit het interbellum

Beschrijving

Interbellumwoning, in 1939 opgetrokken op een hoekperceel in opdracht van Gustaaf Declerck, slachter te Sint-Baafs-Vijve. Vermoedelijk voormalige functie als beenhouwerij.

Hoekpand met art-deco-inslag, bevat twee bouwlagen onder afgeknot schilddak (zwartgeglazuurde mechanische pannen). Gevelparement gekenmerkt door gebruik van gele (eerste bouwlaag) en bruine baksteen (tweede bouwlaag). Rechthoekige muuropeningen waarin driedelige vensters, op de tweede bouwlaag gevat binnen licht vooruitspringend veld doorgetrokken tot boven de kroonlijst. Natuurstenen onderdorpels en plint. De inkom bevindt zich in de afgeschuinde hoektravee met verticaliserend karakter, onder meer door de tot boven de kroonlijst opgetrokken gevel (met hoger reikende hoekstukken verbonden door buisleuning), het langgerekt raam van de tweede bouwlaag en het motief van de faiencetegels die de deur omlijsten.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1939/5.

Auteurs: Santy, Pieter