Eclectische burgerhuizen

Beschrijving

Samenstel van eclectische woonhuizen, gebouwd circa 1911 voor Maurits, Alice, Arthur en Jozef Lambrecht, vlashandelaars en -landbouwers uit Wielsbeke. De dubbelwoonst krijgt in 1940 te leiden van beschietingen en obusinslagen, waardoor de achtergevels moesten worden hersteld.
Vrijstaande koppelwoning opgetrokken in spiegelbeeld en afgescheiden van de straat door nieuw laag bakstenen muurtje, geritmeerd door middel van lisenen en bekroond met geprofileerde natuurstenen dekplaat met diamantkopmotieven.

Dubbelhuizen van twee bouwlagen en ongelijke travee-indeling onder schilddak (nok evenwijdig met de straat, zwarte mechanische pannen). Lijstgevel onder witgeschilderde kroonlijst op modillons, geflankeerd door haakse uitbouw van de uiterste traveeën, oplopend in een trapgevel onder zadeldak. Roodbakstenen parement verlevendigd door gebruik van gele baksteen voor banden, strekken en bogen boven de muuropeningen en de versiering van de boogvelden. Natuursteen onder meer aangewend voor plint, vensterpenanten, banden, aanzet-, sluit-, kraag- en dekstenen, onderdorpels en bolvormig topstuk op de trapgevels. Getoogde ramen en rechthoekige vensters gevat in rondboognis, onder meer geconcipieerd als serliana. Gekoppeld tweelicht in de top van de trapgevels waarboven natuurstenen cartouche met bij nummer 95 "ANNO" en bij nummer 97 "1910".

De binnenste hoeken van de haakse uitbouwen zijn op de tweede bouwlaag opgeluisterd met een natuurstenen beeld van Christus (nummer 95) en Maria (nummer 97) op sokkel en onder baldakijn. Dakvlak doorbroken door dakkapellen met rondbogige vensteropening onder trapgeveltje. Bewaard houtwerk: schuiframen en T-ramen met bovenlichten (onder meer op klossen) in gekleurd glas door roeden in kleine vlakken verdeeld. Deels beglaasde vleugeldeuren met hekwerk en bovenlicht waarin kleurrijke figuratieve afbeeldingen in glas in lood. Noordelijke en zuidelijke zijgevel geritmeerd door brede lisenen op kraagsteentjes. Lijstgevels doorbroken door dakvenster onder trapgeveltje. Hoge en brede schoorsteenpartijen.
Interieur bij nummer 97 volledig verbouwd in 1966, bij nummer 95 met bewaard interieur en circulatie, onder meer de eetkamer en zithoek ingericht door Kunstwerkstede De Coene uit Kortrijk (vermoedelijk in de jaren 1930), eetkamer met hoge lambriseringen in notenhout en inlegwerk, met bijhorende zware barokke tafel en stoelen; zithoek met lederen en stoffen fauteuils met rond salontafeltje in art-decostijl.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1911/4.

Auteurs: Santy, Pieter