Dorpswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woning met vlasschuur. In 1913 laat Gustaaf Wemel, handelaar te Sint-Baafs-Vijve, een nieuwe woning met naastgelegen schuur optrekken. De woning wordt vermoedelijk verbouwd tijdens de jaren 1940-1950.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Geelbakstenen parement onder houten kroonlijst en op plint in natuursteen. Lijstgevel opengewerkt door rechthoekige muuropeningen binnen witte vlakke omlijsting (geprofileerd bij raamopeningen eerste bouwlaag). Bewaard schrijnwerk, onder meer schuiframen op onderdorpels in geglazuurde tegels. Centrale travee gemarkeerd door dakkapel onder plat dak, geblokte erker en licht verdiepte inkom tussen kwartronde flanken. Deels beglaasde deur met horizontale roedeverdeling.

Ten oosten een aanpalende roodbakstenen schuur onder pannen zadeldak. Geprofileerde bakstenen lijst onder dakoversteek. Getoogd laadluikje waaronder schuifpoort. Links grotere gevelhoge schuifpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1913/31.

Auteurs: Santy, Pieter