erfgoedobject

Klooster en meisjesschool

bouwkundig element
ID
89637
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89637

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig klooster en meisjesschool, thans ontmoetingscentrum "De Biekorf".

In 1872-1873 opent de Congregatie Heilige Jozef uit Brugge een klooster met meisjesschool in Sint-Baafs-Vijve. Gronden en gebouwen zijn eigendom van Joannes Carton, handelaar te Sint-Baafs-Vijve. In 1911 wordt het schoolgebouw volgens kadaster als klooster ingericht. In 1931 wordt ten oosten een nieuw schoolgebouw van een bouwlaag opgetrokken. In 1946 wordt daar een tweede bouwlaag aan toegevoegd. In 1955 worden verbouwingen uitgevoerd aan de achterzijde. Tegen de straatgevel van het klooster is eertijds een kapel "Koningin van Vrede" aangebouwd, afgebroken in 1976. In het begin van 2006 verlaten de drie resterende zusters van de Congregatie Heilige Jozef het klooster in Sint-Baafs-Vijve. De schoolgebouwen zijn thans in gebruik door jeugdbewegingen, muziek- en toneelverenigingen, en als vergaderzalen of feestzaal.

19de-eeuws klooster- en schoolgebouw van twee vleugels op T-vormig grondplan, in witgekalkte baksteenbouw van twee bouwlagen onder zadeldaken in mechanische pannen. Hoofdvleugel haaks op de straat, bestaande uit negen traveeën. Zijgevel (trapgeveltje) gekenmerkt door blinde getoogde muuropeningen op begane grond, waarboven blinde halfronde vensters waartussen centrale rondboognis met roodbakstenen omlijsting en druiplijst in zwarte baksteen, waarin beeld Heilige Jozef met Kind. Korte vleugel van vier traveeën parallel met straat. Vernieuwd houtwerk (T-ramen).
20ste-eeuws schoolgebouw in baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen. Tweede bouwlaag gecementeerd. Voorzien van grote klasvensters met nieuw schrijnwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1873/3, 1911/7, 1932/18, 1947/18, 1955/19.
  • DECOCK J., Zusters verlaten klooster, in De Gentenaar, 20 januari 2006.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Klooster en meisjesschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89637 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.