Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Interbellumvilla

Beschrijving

Interbellumvilla, gebouwd rond 1933 in opdracht van gemeentesecretaris Modest Vanhoutte, tegenaan de westgevel van een bestaande woning die tot magazijn wordt omgevormd (verdwenen). In 1953 wordt de villa in twee woningen opgedeeld. In 1988 wordt de afbraak van achter- en naastliggende bijgebouwen geregistreerd.

Dieper gelegen vrijstaande woning van twee bouwlagen onder hoog oplopende schilddaken (zwartgeglazuurde mechanische pannen). Voorgevel gekenmerkt door alternerend gebruik van rode en gele baksteen, siermetselwerk en licht verspringende gevelvlakken. Raamopeningen met drieledige vensters en bewaard schrijnwerk met bovenlichten getypeerd door geometrische roedeverdeling (onder meer gekleurd glas). Dubbelhuis met gemarkeerde centrale travee door middel van driezijdige erker in de tweede bouwlaag oplopend in dakvenster onder zadeldakje. Deels beglaasde deur voorzien van geometrisch smeedwerk binnen rondboogvormige bakstenen omlijsting. Gebruik van natuursteen onder meer voor plint, erker, kraag- en hoekstenen, vensterpenanten, onderdorpels, dekstenen en topstuk dakvenster en latei boven voordeur. Westelijke uitbouw in dezelfde stijl maar onder verspringende nok en kroonlijst.

Roodbakstenen zij- en achtergevels gekenmerkt door siermetselwerk en spaarvelden. Achtergevel met centrale doorgetrokken erker en muuropeningen met bewaard schrijnwerk. Westelijke en oostelijke aanbouwen uit latere periode. Kenmerkende schoorsteenpartijen.

Interieur. Behouden ruimtewerking, in het derde kwart van de 20ste eeuw opgesplitst in twee wooneenheden. Cementtegelvloeren met geometrische en florale motieven. Bewaarde interieurelementen met art-deco-inslag, onder meer marmeren schouw, deels beglaasde houten binnendeuren met geometrisch houtsnijwerk, trap met geometrische leuning.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1933/17, 1953/38.

Auteurs: Santy, Pieter