Elektriciteitscentrale 150 KV station Sint-Baafs-Vijve

Beschrijving

Elektriciteitscentrale "150 KV station Sint-Baafs-Vijve". Een eerste elektriciteitscentrale wordt opgetrokken in 1924, in opdracht van de "Société d'Electricité de l'ouest de la Belgique". De achterliggende transformatiepost wordt door dezelfde maatschappij gebouwd in 1943, het gebouw langs straatzijde in 1953. In 1975 wordt aan de overzijde van de straat een bijkomende elektriciteitscentrale opgestart.

Rode éénlaagse baksteenbouw van zes traveeën op natuurstenen plint, onder zadeldak in rode mechanische pannen tussen op kraagstenen rustende aandaken (nok evenwijdig met straat). Horizontaliserend karakter o.m. door grote, brede ramen (twaalf vlakken) gevat tussen doorlopende boven- en onderdorpel. Nieuwe gootlijst. Zuidelijke aanbouw van twee traveeën onder lagere nok, grosso modo zelfde typologie.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1926/9, 1943/9/2, 1953/36.

Auteurs: Santy, Pieter