Hoeve Goet te Heybusch

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goet te Heybusch

Beschrijving

Historische hoeve "Goet te Heybusch", bestaande uit losstaande 19de-eeuwse hoevegebouwen en 20ste-eeuws boerenhuis.

Historiek

Site minstens opklimmend tot het midden van de 17de eeuw, zie voorkomen op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642), met vermelding van "t'goet Heybusch". Op de kaart van het eerste kanton "Kerckwyck" van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) worden twee haakse volumes afgebeeld binnen een vierkante omwalling, gevormd door een omlegging van de "Rooverbeek" of Loverbeek. Op de Ferrariskaart (1770-1778) komen drie losstaande hoevegebouwen in U-vormige constellatie voor. Twee archiefkaarten uit de tweede helft van de 18de eeuw duiden dezelfde constellatie van woonhuis, schuur en stal binnen omwalling aan. Er wordt vermeld dat de koeien- en paardenstal opgetrokken werd in 1772-1773 en dat herstellingswerken werden uitgevoerd aan de hoeve in de jaren 1787 en 1806. In het tweede kwart van de 19de eeuw worden twee kleine gebouwtjes weergegeven ten zuiden van het erf, zie primitief kadasterplan (circa 1830), vermoedelijk een bakhuisje en kleine stal. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) vermeld als "Ferme Vannieuwenhuyse". In 1928 is de hoeve eigendom van vlashandelaar Joseph Lambrecht en wordt het oude boerenhuis afgebroken om op dezelfde plaats een nieuw woonhuis op te richten. Vermelding op mutatieschetsen: "Caignaerthoek".

Beschrijving

Gedeeltelijk omhaagd en begraasd erf in losse verharding, toegankelijk via ijzeren hek bekroond door speerpunten, gevat tussen dito pijlers met bolbekroning. Westelijk gesitueerd boerenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (zwartgeglazuurde mechanische pannen; nok parallel met de straat). Roodbakstenen dubbelhuis met vrijwel identieke straat- en erfgevel gekenmerkt door segmentbogige muuropeningen onder strek. Erfgevel met bewaard witgeschilderd houtwerk: schuiframen op begane grond, T-ramen op eerste verdieping, fraai uitgewerkte paneeldeur onder bovenlicht. Nieuwe gootlijsten. Gebruik van natuursteen voor plint, dorpels en voordeurtrede. Voorliggend stoepje in rode tegels. Rood bepleisterde en verankerde zuidelijke zijgevel met witte voegwerkimitatie. Gewijzigde muuropening: gekoppelde ramen onder latei waartussen zwarte bakstenen muurdam, op zwartgeglazuurde doorlopende onderdorpel. Beglaasde mijtervormige kapelnis onder bakstenen kruis in de geveltop.
Ten noorden van het woonhuis een roodbakstenen verankerde stal onder zadeldak (Vlaamse pannen; nok haaks op woonhuis). Muuropeningen onder betonlateien. Voormalig wagenhuis onder metalen I-profiel (thans grotendeels dichtgemaakt). Zuidelijk gesitueerde stal in witgeschilderde verankerde baksteenbouw op zwarte plint, onder zadeldak (Vlaamse pannen; nok parallel met woonhuis). Recente aanbouwen en bijgebouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1928/6.
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Moerman d'Harelbeke, nr. 774: Heerlijkheid Heybusch (tweede helft 18de eeuw).
  • Rijksarchief Gent, Fonds de Moerman d'Harelbeke, nr. 780a: Heerlijkheid Heybusch, hoeve.

Auteurs: Santy, Pieter