Beschrijving

Hoevetje, bestaande uit parallelle hoevegebouwen, gelegen ten noorden van de weg aan de Kasteelbeek, die de grens vormt met Oostrozebeke.

Site opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw, zie voorkomen van een parallel woonhuis en landgebouw op het primitief kadasterplan (circa 1830). Volgens kadaster wordt in 1871 het oude woonhuis afgebroken en vervangen door een dubbelwoonst, eigendom van Leo Van Schoebeke, landbouwer te Wakken. Het landgebouwtje ten zuiden wordt deels behouden, ten oosten verschijnt een nieuw bakhuis. Rond 1913 worden de huisjes tot één woning samengevoegd. Hoevesite gelegen ten noorden van de Moerdijkstraat, nabij de grens met Oostrozebeke en toegankelijk via een erfoprit. Begraasd en onverhard erf begrensd door meidoornhaag. Oud woonhuis van drie traveeën met geïncorporeerde stal aan noordoostzijde (één travee). Aanpalend nieuwer woonhuis uit 1949 ten westen.

Oud boerenhuis met verankerde en witgeschilderde gevel op lage zwartgeschilderde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). Licht getoogde muuropeningen onder strek voorzien van bewaard wit en groen geschilderd houtwerk (deur, luiken en ramen met grote roedeverdeling). Staldeur ten oosten. Voorliggend betegeld stoepje. Oostelijke zijpuntgevel met laadopening onder druiplijst.

Ten zuiden een vervallen stalletje onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerd witgeschilderd gebouwtje op zwarte plint. Oude groengeschilderde staldeurtjes onder houten latei (onder meer tweedelig) en onder streks baksteenverband. Westpuntgevel met laadluikje en kleine mijtervormige nis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1872/1, 1913/2.

Auteurs: Santy, Pieter