Beschrijving

Hoeve bestaande uit naoorlogse hoevegebouwen waarachter een oud boerenhuis omgevormd tot landgebouw, opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). Het huidige bouwvolume wordt reeds identiek afgebeeld op het primitief plan (circa 1830), de hoeve werd door de eigenaar, landbouwer Joannes Guillemin uit Sint-Baafs-Vijve, verpacht. Rond 1881 wordt ten oosten van het woonhuis een nieuw stalletje opgetrokken. Toenmalig eigenaar was Edouard De Brabandere. De mutatieschets vermeldt: "Tooverhoek". In 1949 wordt het stalletje afgebroken en worden nieuwe nutsgebouwen opgetrokken. Het oude bakhuisje ten zuiden wordt afgebroken bij de bouw van een nieuwe woning in 1950.

Hoeve met losstaande bestanddelen, toegankelijk via een lange erfoprit, ten oosten van de bocht die de Loverstraat maakt om aansluiting te maken met de Wakkensteenweg. Eénlagig boerenhuis onder zadeldak in Vlaamse pannen, met aanpalende stal op smaller grondplan en onder lagere nok. Verankerde en witgekalkte gevels op gepekte plint. Woonhuis van zes traveeën met getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk (T-ramen, grote roedeverdeling). In de achtergevel: rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Betegelde onderdorpels; verdwenen luiken zie bewaarde duimen bij vensteropeningen. Door pilasters geflankeerde paneeldeur met links daarvan 20ste-eeuwse rechthoekige poortopening (onder betonlatei). Westelijke zijpuntgevel met laadluikje en gedichte oculus. Interieur met bewaarde Vlaamse haard. Lagere stal onder overkragende bedaking. Rechthoekige muuropeningen voor stalvenster- en deurtjes. Oostelijke zijpuntgevel vernieuwd met vlechtingen, laadluikje en sierankers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1881/15, 1890/46, 1949/20.

Auteurs: Santy, Pieter