• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve, later opgesplitst in meerdere woningen. Minstens opklimmend tot 1763, zie voorkomen van een bouwvolume op het landboek van Sint-Baafs-Vijve. Circa 1830 als één volume aangeduid op het primitief kadasterplan. In 1877 wordt een vergroting en opsplitsing van het boerenhuis geregistreerd. Het linkerdeel blijft eigendom van landbouwster Amelie Lecluyse, het rechterdeel komt in bezit van landbouwer Leon Lefevre. Ten zuiden daarvan verschijnt een nieuw landgebouw dat eveneens in twee wordt gesplitst (verdwenen).

Eenlaags volume van acht traveeën onder licht overkragend zadeldak (Vlaamse pannen; nok haaks op de straat). Witgekalkte verankerde baksteenbouw op gepekte plint. Getoogde muuropeningen onder grijsgeschilderde strek. Gedeeltelijk bewaard houtwerk waaronder ramen met grote roedeverdeling, schuiframen, ramen met bovenlicht met kleine roedeverdeling en luiken. Deuren voorzien van getoogd bovenlicht, onder meer gedeeld. Meest oostelijk gesitueerde deuropening versmald en vervangen door toiletdeurtje. Westelijke zijpuntgevel met laadluik. Kenmerkende schoorsteen. Omliggende stoep.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen Wielsbeke, Sint-Baafs-Vijve, 1877/4.

Auteurs: Santy, Pieter