erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
89620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89620

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoeve met losstaande hoevegebouwen. Opklimmend tot het derde kwart van de 18de eeuw, zie voorkomen van bebouwing op kaarten van het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763). In huidige constellatie komt de hoeve voor op een kadastrale kaart uit 1815, met aanduiding van het woonhuis, een haaks landgebouw en naastgelegen bakhuisje. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) wordt de omliggende cluster gebouwen en hoeves aangeduid als "D'Hooye Hameau". Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn bijgebouwen verwoest door beschietingen. In 1985 stort een stuk van de stal in, gedeeltelijk hersteld.

Erf in losse verharding met centraal grasperk. Aan de noordwestzijde een boerenhuis in geelgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Erfgevel van zeven traveeën met licht getoogde muuropeningen waarin 20ste-eeuws houtwerk (T-ramen en schuiframen) en een oostelijk stalgedeelte met tweeledige staldeur en klein luikje. Noordoostelijke zijgevel met kleine uitbouw onder lessenaarsdak (toilet?), rechte muuropeningen onder houten lateien.

Enkele resterende bijgebouwen in rode baksteenbouw onder zadeldaken in Vlaamse pannen (nokken haaks op boerenhuis). Ten noorden een bakhuisje, ten oosten een resterend stalgedeelte. Ten zuidwesten van het erf staat een loods.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1913/35.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve met losse bestanddelen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89620 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.