Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een hellende gebetonneerde binnenplaats met vaalt. Bakstenen dienstgebouwen van één bouwlaag onder pannen zadeldaken, uit de 19de eeuw. Ten zuidwesten, voetgangersdeur en inrijpoort opgenomen in de dwarsschuur. Ten noordwesten, boerenhuis van het enkelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen en cementpannen), uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw. Verankerde, witgeschilderde erfgevel. Voorheen beluikte rechthoekige vensters onder houten lateien en arduinen lekdrempels. Segmentboogdeurtje in omlijsting van gesinterde baksteentjes, onder gebogen druiplijstje. Achtergevel met kleine rechthoekige vensters. Beraapte zijpuntgevel aan de straatkant met beluikte rechthoekige vensters in geschilderde en gecementeerde omlijsting.

Rechts, in het verlengde van het boerenhuis, dienstgebouw van drie traveeën. Ten noordoosten, stalvleugel met twee rechthoekige veldpoorten; ten zuidoosten, stalvleugel met gecementeerde erfgevel. Stalvleugel en dwarsschuur onder doorlopend zadeldak.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle