Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen, met boerenhuis uit het interbellum.
In geschiedenis opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie voorkomen van een woonhuis op kaarten in een renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Op de kaarten bij het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763) wordt het boerenhuis afgebeeld haaks op de straat georiënteerd en met een poel of restant van een walgracht aan de oostzijde. Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt voor het eerst het schuurvolume langsheen de straat weergegeven. Vermoedelijk wordt het boerenhuis tussen 1815 en circa 1830 herbouwd of uitgebreid, zie grotere weergave op het primitief kadasterplan (circa 1830) dan op de kadastrale kaart van 1815: twee haakse volumes op rechthoekig grondplan, langs straatzijde en ten oosten van het erf, ten zuiden staan een bakhuisje en een klein landgebouw. Volgens kadaster wordt in 1927 in opdracht van Alois Bekaert centraal op het erf en parallel met de straat een nieuw woonhuis opgericht.

Vermoedelijk wordt het oude boerenhuis omgevormd tot landgebouw. In 1947 worden de twee kleine gebouwtjes ten zuiden van het woonhuis afgebroken en worden ten zuiden en westen van het erf nieuwe nutsgebouwen opgericht. Het nieuwe woonhuis en het landgebouw (voormalig woonhuis) worden met elkaar verbonden. Het voormalige boerenhuis is recentelijk vervangen door een nieuwe hangar.

Parallelle hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw rondom een erf in losse verharding, vergezeld van recentere nutsgebouwen en hangars. Boerenburgerhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Houten kroonlijst. Gebruik van natuursteen voor plint, sluitstenen/ hoekblokken en dorpels/ cordonlijsten. Segmentbogige muuropeningen, op begane grond met bewaard schrijnwerk (schuiframen met klosjes) en fraaie voordeur met panelen en diamantkopmotief, onder beglaasd bovenlicht. Langsheen de straat staat de schuur onder zadeldak in Vlaamse pannen. Getoogde muuropeningen, onder meer gedicht langs straatzijde. Aan erfzijde voorzien van ijzeren deuren en poorten en een laadvenster onder haakse nok.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1927/6, 1947/5.

Auteurs: Santy, Pieter