• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve bestaande uit leegstaand woonhuis en recente bijgebouwen. Boerenhuis opgetrokken volgens kadaster in 1903 door weduwe en kinderen van landbouwer Frans Delbaere uit Wielsbeke, aangebouwd tegen een bestaande kapel.

Hoeve bereikbaar via een zijweg ten oosten van de Bossenstraat, die toegang geeft tot een deels verhard erf met aan de oostzijde een woonhuis van drie traveeën en stal onder zelfde nok. Verankerde roodbruine baksteenbouw (aan erfzijde wit geschilderd) op gecementeerde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen, natuurstenen dorpels en gedeeltelijk bewaard houtwerk (straatgevel met luiken). Erfgevel met links van de deuropening gesitueerd noordelijk opkamervenster. Geïncorporeerde stal ten noorden met oorspronkelijke getoogde openingen en recentere rechthoekige staldeur en -venster. Straatgevel met gedichte getoogde muuropening. Zuidelijke aanbouw onder lessenaarsdak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1903/2.

Auteurs: Santy, Pieter