Brouwerswoning van brouwerij Van Hulle

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, voormalige brouwerswoning van de brouwerij Van Hulle, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.
Circa 1830 is op deze plaats een kalkoven met magazijn gevestigd, in bezit van Charles de Montblanc uit Parijs. In 1850 wordt volgens kadaster het magazijn vergroot en omschreven als "koolmagazijn". In 1864 registreert het kadaster een verandering die reeds 25 jaar daarvoor plaatsvond: aan zuidzijde van het magazijn wordt een nieuwe kalkoven gebouwd (ronde constructie). Het oude kalkovengebouw wordt tot magazijn omgevormd. Rond 1885 worden de kalkoven en een deel van het kolenmagazijn, sedert 1883 eigendom van koopman Alphonse Carton, afgebroken. In 1886 wordt het magazijn vergroot en tegen de noordzijde een woonhuis opgericht (huidig woonhuis). Het perceel ten noorden daarvan wordt verkocht aan brouwer Franciscus Van Hulle, die er rond 1890 nieuwe gebouwen laat oprichten, in gebruik als magazijn (huidig hoekvolume). In 1893 wordt een naastgelegen stoombrouwerij opgericht. In 1905 wordt het huis vergroot met een achteraanbouw. Circa 1924 wordt de woning door brouwer Georges Van Hulle opnieuw vergroot. In 1969 sluit de brouwerij haar deuren. Later wordt er een champignonkwekerij gevestigd. In 1974 en 1975 worden de achtergelegen bedrijfsgebouwen uitgebreid. In het begin van de 20ste eeuw worden de restanten van het oude kolenmagazijn ten zuiden van het woonhuis afgebroken. Eertijds gelegen op grondgebied Sint-Eloois-Vijve (Waregem), vlakbij de grens met Sint-Baafs-Vijve. In 2000 na een grenswijziging met Waregem bij Wielsbeke gevoegd.

Woonhuis met magazijn, thans volledig omgevormd tot woning. Gepleisterde straatgevels onder schilddaken in Vlaamse pannen, nieuw schrijnwerk. Plint in natuursteenimitatie. Imitatiebanden, -sluitstenen en -hoekblokken. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige muuropeningen op de begane grond, getoogde vensteropeningen op de tweede bouwlaag. Gebruik van natuursteen voor doorgetrokken onderdorpels. Voormalig magazijn met afgeronde hoek, van twee bouwlagen en vier/twee traveeën onder lagere nok, voorzien van rechthoekige muuropeningen, onder meer met een fraaie bewaarde houten deur met ovalen beglazing met houten roedeverdeling. Gekoppelde vensters op de tweede bouwlaag.
Brouwerijgebouwen, schoorsteen en paardenstallen verdwenen. Achtergelegen magazijnen verbouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Eloois-Vijve, 1836/1, 1844/6, 1850/1, 1864/1, 1885/1, 1886/1, 1894/1, 1906/1, 1924/I/1.

Auteurs: Santy, Pieter