Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande bestanddelen. In geschiedenis minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 17de eeuw, zie aanduiding van een volume op kaarten bij het renteboek van de heerlijkheden Ingelmunster en Vijve (1642). Het boerenhuis wordt op huidige plaats weergegeven op het landboek van Sint-Baafs-Vijve (1763), waarbij echter geen bijgebouwen worden afgebeeld.

In huidige constellatie als twee parallelle volumes voorkomend op een kadastrale kaart uit 1815 en op het primitief kadasterplan (circa 1830), met bakhuis ten noordoosten. Circa 1887 wordt volgens kadaster de schuur uitgebreid tot huidig volume, volledig heropgebouwd. Op de plaats van het oude bakhuis wordt een stalletje gebouwd.

Hoeve met losstaande bestanddelen rond onverhard erf, afgesloten door een haag en toegankelijk via een eenvoudig ijzeren hek. Aan noordzijde, een zuidwest-noordoost georiënteerd eenlagig woonhuis in witgeschilderde verankerde baksteenbouw onder zadeldak (zwarte Vlaamse pannen, nok haaks op de straat), afgeboord met een geprofileerde bakstenen lijst. Erfgevel van zes traveeën met getoogde, beluikte muuropeningen, behouden schrijnwerk met grote roedeverdeling, betegelde onderdorpels. Nieuwe deur onder gedicht bovenlicht. Noordgevel onder meer met rechthoekige getraliede muuropening en opkamervenstertje.

Dwarsschuur ten zuiden in rode baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig met woonhuis), voorzien van grote muurankers, centrale segmentbogige doorrit en oostelijk gesitueerd wagenhuisgedeelte; onder meer rechthoekige en getoogde muuropeningen waarin groengeschilderde houten staldeurtjes.

Klein stalletje ten oosten van het woonhuis, in verankerde rode baksteen onder zadeldak met rechthoekige en getoogde muuropeningen; recente aanbouwen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Baafs-Vijve, 1866/13, 1890/31.

Auteurs: Santy, Pieter