• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Rijwoning circa 1941 door A.J.H. Pauwels – Verstaen gebouwd ter vervanging van een ouder pand, naar het ontwerp van Charles De Poorter uit Ingelmunster. Gebouwd op de plaats van café "Den Anker" die wellicht reeds werd gesticht op het einde van de 18de eeuw.

Rijwoning van twee traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok evenwijdig met de straat; mechanische pannen). Gevelparement van lichtgele bakstenen onder een verspringende kroonlijst. Als risaliet uitgewerkte brede linkertravee met ronde erker (bow-window) op de tweede bouwlaag. Verlaagde deurtravee bekroond door smal dakvenster (verlaagd dak bekleed met leien). Houten, deels beglaasde en van hekwerk voorziene deur gevat in rondbogige, licht verdiepte en getrapte deuropening. Gebroken plint in natuursteen. De erker werd vermoedelijk verlaagd; de rechte ramen waren oorspronkelijk voorzien van een horizontale roedeverdeling (zie bouwplan). Recentere dakkapel onder platte bedaking en nieuw dakvlakvenster.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 871.1: Bouwvergunningen, Ooigem, 1941-1945.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1941/5.
  • VERBRUGGHE R. 2006: Herbergen, estaminets en cafés in Ooigem door de eeuwen heen (deel 3), Leiesprokkels 2005-2006, jaarboek 9, 150-152.

Auteurs: Santy, Pieter