Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Vlasfabriek, gelegen op de hoek van de kanaalweg en de vertakking van de Vaartweg in noordoostelijke richting, volgens kadaster in 1937 gebouwd in opdracht van Medard, Magdalena en Gabrielle Vandemaele, landbouwers te Ooigem. In 1941 laten dezelfde eigenaars de vlasfabriek in noordelijke en oostelijke richting uitbreiden.

De inventaris van de vlasverwerkingsindustrie uit 1941 vermeldt de "kinders Vandemaele" als vlasfabrikant. Op dat moment beschikte de roterij over vijf rootkamers, er werd nog geen zwingelarij uitgebaat.

Enkelzijdige roterij uit beton met vijf rootkamers en deels bewaarde schoorsteen. Zwingelarij omgebouwd tot woonhuis, gevelkapel met beeld Onze-Lieve-Vrouw naast de inkom. Grote bakstenen loods ten noorden.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1937/10, 1941/4.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 306.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche OOI006.

Auteurs: Santy, Pieter