Vlasfabriek Peers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek Peers

Vlasfabriek Peers, thans tot woning omgebouwd.
Jules Peers – Descheemaeker, een vlashandelaar uit Ooigem laat in 1936 een kunstmatige roterij en zwingelarij oprichten. Een jaar later wordt het vlasbedrijf in westelijke richting uitgebreid met een landgebouw en een tweede kunstmatige roterij. Daarvoor wordt een oud hoevegebouw, reeds afgebeeld op het 18de-eeuwse kaartboek van de parochie Ooigem (1778), afgebroken (zie nummer 55).

De inventaris van de vlasverwerkingsindustrie uit 1941 vermeldt Remi Peers als vlasnijveraar, krotenverhandelaar en exploitant van een warmwaterroterij, toen was zijn bedrijf voorzien van een roterij met vier rootkamers en een zwingelarij met elf zwingelmolens en één zwingelturbine.

De roterij aan straatzijde is van het enkelzijde type en bevat drie rootkamers, met bewaarde fabrieksschoorsteen. Aanpalende zwingelarij bestaande uit betonskelet opgevuld met rode bakstenen. Brede vensterpartij onder plat dak, lege kapelnis. Achtergelegen restant van magazijn (zuid) en bijkomende roterij (noord).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1936/11, 1937/23.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, 1941, p. 305.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche OOI003.

Auteurs: Santy, Pieter

Tegen de zwingelarij is een nieuw gevelparement aangebracht.