Vlashandelaarswoning

Beschrijving

Woning van een vlashandelaar.  Gedeelte aan straatzijde volgens kadaster in 1877 door de Ooigemse metser Engelbertus Coeman – Debock als uitbreiding gebouwd van een ouder, haaks op de straat ingeplant volume. Rechts van de woning bevindt zich een steegje dat toegang verleent tot de achterbouw van de woning en een aanpalende éénlaagswoning (nummer 46). De gebouwen hebben wellicht gedeeltelijk een oudere kern, zie afbeelding haaks ten opzichte van de rooilijn ingeplante bebouwing op deze plaats op kaartboek parochie Ooigem (1778) en op primitief plan (circa 1830). Het oostelijk deel van de achterbouw van nummer 50 werd volgens kadaster volledig herbouwd in 1914 door Pieter Bossuyt – Roelstraete, winkelier uit Ooigem. Vermoedelijk wordt de woning tijdens de jaren 1930 of 1940 verbouwd tot de huidige vorm.

Rode baksteenbouw van vier traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Lijstgevel horizontaal afgelijnd door witgeschilderde doorgetrokken betonlateien boven de twee bouwlagen. Rechthoekige muuropeningen waarin deels vernieuwd schrijnwerk. Woning (dubbelhuistype) met geïncorporeerd magazijn aan noordelijke zijde. Gevelkapel links in de gevel. Gebruik van natuursteen voor plint en onderdorpels.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1878/1, 1914/2.

Auteurs: Santy, Pieter