Neoclassicistische burgerhuis van 1905

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning uit 1905, oorspronkelijk in opdracht van vlaskoopman Louis D'hondt – Maertens gebouwd als zuidelijke uitbreiding van een grotere 19de-eeuwse woning (1880) langs de Oostrozebeeksestraat. In 1916 wordt dit deel door dezelfde eigenaar van het hoofdgebouw afgesplitst en gedeeltelijk herbouwd. L.J. Verloo laat de woning in 1937 naar het noorden toe (straatzijde) en naar achter uitbreiden.

Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde gevel voorzien van imitatievoegen, getoogde muuropeningen binnen decoratief uitgewerkte geriemde omlijsting met dito sluitsteen (deur met figuratieve sluitsteen in de vorm van leeuwenkop). Borstwering van de verdieping opgesmukt met festoenpanelen. Deels beglaasde, fraai uitgewerkte paneeldeur (onder meer voorzien van sculpteerwerk) onder getoogd bovenlicht. Deur geflankeerd door tegen de muur aangebracht kunstwerk en opschrift "FERRO & FOGO", beide in metaal. Voetschraper rechts van de deur. Horizontalisme benadrukt, onder meer als gevolg van doorgetrokken onderdorpel verdieping en cordonlijst onder de nieuwe gootlijst. Lichtblauw bepleisterde en beschilderde gevel met donkerdere accenten voor plint, omlijstingen, paneelwerk en cordonlijst.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1881/3, 1905/3, 1916/1, 1937/18.

Auteurs: Santy, Pieter