Vlasfabriek

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasfabriek

Beschrijving

Vlasfabriek gelegen langs oude Leiearm. In 1936 werd in opdracht van Camiel Declercq, landbouwer uit Ooigem een kunstmatige roterij gebouwd. Deze werd een jaar later onder dezelfde eigenaar uitgebreid met een hangar en zwingelarij, die na een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd werden. Roterij uit beton bestaande uit zes + twee rootkamers (meerzijdig type). Zwingelarij in betonskeletbouw met rode baksteen en hangar ten zuiden. Stofkot op dak met schoorstenen. Bewaarde bakstenen fabrieksschoorsteen. Pompkot langs de Leie om water op te trekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1936/28, 1937/56.
  • Provincie West-Vlaanderen, Inventaris vlaserfgoed in het Leiebekken, Brugge, onuitgegeven studie, 2003-2007, inventarisfiche OOI002.

Auteurs: Santy, Pieter