Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met de Kouterstraat. Kapel Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart of "Splenters Kapelle", genaamd naar de familie Desplenter die vanaf de oprichting van de kapel circa 1890 het onderhoud van de kapel voor haar rekening nam. Gebouwd in opdracht van handelaar August Delbaere uit Kortrijk en feestelijk ingewijd in 1893. Omwille van haar slechte bouwfysische toestand in 1987-1988 enkele meters verder en met een enigszins verschillende oriëntatie volledig herbouwd onder leiding van architect L. Ottevaere. De huidige kapel, zowel het exterieur als het interieur, is uitgewerkt naar analogie met de vorige kapel en werd gebouwd met een maximum aan gerecupereerd materiaal en herbruikte onderdelen. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart en werd in het verleden druk bezocht, onder meer door schoolkinderen uit Ooigem die er in de maand mei te voet naartoe gingen.

Kapel gelegen op gekasseide berm op de hoek van de Keihoek en de Kouterstraat, links geflankeerd door zitbank. Verankerde rode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen tussen hoger opgetrokken aandak aan voor- en achterzijde. Oostelijke tuitgevel met bekronend ijzeren kruis en spitsbogige muuropening binnen uitspringende baksteenomlijsting. Houten vleugeldeur onder korfboogvormige latei met bloemversiering in de zwikken. Gedeeld spits bovenlicht in glas-in-lood (gekleurd glas in groen en blauw) met tegen de middenstijl aangebracht Christusbeeld op sokkel en onder baldakijntje. Boven toegang ingewerkte witstenen plaat met inscriptie: "ZY IS DE HOOP/ DER HOPELOOZEN" en bekronend sieranker. Witsteen eveneens aangewend voor Christusbeeld, de zwikken van de deuromlijsting en hoekstenen. Gebruik van blauwe hardsteen voor topstuk en dekstenen. Vlak afgewerkte westelijke topgevel en zijgevels met aflijnend tandfries onder groengeschilderde gootlijst.

Interieur gekenmerkt door zwarte natuurstenen tegelvloer en beplankt spits tongewelf. Het houten beschilderd altaar (onder meer met Mariamonogram) draagt de beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind (beschilderd), Heilig Hart en broeder Isidoor en wordt afgesloten door een bewaard hoog smeedijzeren hek. Altaarmuur opgesmukt door twee amandelvormige glas-in-loodramen en banderol met opschrift: "O.L.VROUW VAN HET H. HERZ B.V.O.".

• Gemeentearchief Wielsbeke, 861.3: Werken aan kerken.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1906/19.
  • DE BRABANDERE P. en HUYS E., De geschiedenis van Oyghem. Wijlent Mijnheer P. Debrabandere's nagelaten werk aangevuld door Emiel Huys, Kortrijk, 1937, p. 23-24.
  • Vlasserspad, in Documentatiemap Wielsbeke, bibliotheek Wielsbeke, s.d., s.p.

Auteurs: Santy, Pieter