Dorpswoning met vlasschuur

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis met vlasschuur

Beschrijving

Huis met vlasschuur uit respectievelijk 1910 en 1939, beide gebouwd op een voorheen onbebouwd perceel. De woning werd opgetrokken in opdracht van de weduwe van Pieter Tack – Veys, een winkelierster te Ooigem. Handelaar Jules Tack liet enkele decennia later de aanpalende vlasschuur bouwen.
Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig met de straat, mechanische pannen). Roodbakstenen lijstgevel voorzien van sierankers. Gebruik van gele baksteen voor de tandlijst onder een nieuwe gootlijst, voor de doorgetrokken banden en de getoogde strekken op het gelijkvloers. Rechthoekige muuropening onder rode ijzeren latei versierd met rozetten. Witgeschilderd boogveld tussen de strekken en de rechte overspanning van de muuropeningen op het gelijkvloers. Gebruik van natuursteen voor plint, onderdorpels en trede voordeur. Vernieuwd schrijnwerk.
Aanpalende vlasschuur: bruine baksteenbouw onder trapgevel (nok haaks op de straat). Geometrisch uitgewerkt spaarveld waarin centrale schuifpoort met bekronende gevelkapel. Deurtje links onder betonnen latei.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1911/9, 1939/19.

Auteurs: Santy, Pieter