Winkel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

Beschrijving

Winkelhuis naar ontwerp van architect Léon Van Maercke uit Kortrijk, volgens kadaster gebouwd in 1940 in opdracht van slachter Basilius Allegaert – Vanneste ter vervanging van een ouder pand.

Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in mechanische pannen, centrale dakkapel onder plat dak. Roodbakstenen lijstgevel op natuursteenplint en onder overkragende roodgeschilderde houten kroonlijst op klossen. Tweede bouwlaag onder doorlopende strek. Rechthoekige muuropeningen voorzien van bewaard decoratief rood- en zwartgeschilderd schrijnwerk (inclusief rolluiken). Rechts een garagepoort tussen kwartronde muurtjes en onder bovenlicht met verticale roedeverdeling. Verticaliserend, tot boven de kroonlijst doorgetrokken liseenmotief in de uiterst linkse muurpenant. Gecementeerde en witgeschilderde accenten onder meer op de lisenen, in de vorm van een doorgetrokken, verspringende latei boven de eerste bouwlaag en als brede horizontale banden tussen en naast de muuropeningen op de tweede bouwlaag.

• Gemeentearchief Wielsbeke, 871.1: Bouwvergunningen, Ooigem, 1939-1940.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ooigem, 1940/20.

Auteurs: Santy, Pieter

Het dak met kroonlijst en het schrijnwerk zijn vernieuwd, de garagepoort is verdwenen.

• Google Maps, Streetview, Bavikhoofsestraat 7, Wielsbeke [online] (geraadpleegd op 11 januari 2023).
  • Informatie meegedeeld door de gemeente (21 december 2022).