Kloosterkapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kloosterkapel

Beschrijving

Voormalige kloosterkapel, thans herbestemd en ingericht als woning. De kapel wordt circa 1903 gebouwd door de VZW Zusters van Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën die reeds de aanpalende school en het ouderlingentehuis langs de Baron van der Bruggenlaan beheert. In 1940 wordt de kloosterkapel gedurende een half jaar als noodkerk gebruikt. In 1981 wordt de kapel verkocht en verbouwd tot woning. In 1995 wordt het klokkentorentje verwijderd.

Rode baksteenbouw onder zadeldak in kunstleien (nok haaks op Baron van der Bruggenlaan). Rechthoekige kooruitbouw onder lagere nok. Noordelijke en zuidelijke gevels met sierankers en drielicht in spits spaarveld. Per twee gekoppelde vensters ten westen en ten oosten. Gevels geritmeerd door naar boven toe verjongende steunberen. Spitsboogvormige toegang onder natuurstenen waterlijst. Tevens gebruik van natuursteen voor onder meer afzaten, sluitstenen en dekplaten en kraagstenen. Sterk verbouwd. Gewijzigde muuropeningen met nieuw houtwerk. Grotendeels vernieuwd schrijnwerk. De enige behouden vensterinvulling is terug te vinden bij het drieledig spitsboogvenster aan straatzijde.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Mutatieschetsen Wielsbeke (207), 1904/35.
  • MARTENS M.-C. 2002: Het klooster van Onze-Lieve-Vrouw van de VII Weeën in Wielsbeke, Leiesprokkels 1999-2001, jaarboek 7, 120-138.

Auteurs: Santy, Pieter