erfgoedobject

Portierswoning kasteel Ten Broucke

bouwkundig element
ID
89513
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89513

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige portierswoning van het kasteel "Ten Broucke". Opgetrokken in 1897 in opdracht van baron Maurice van der Bruggen. Ten zuidoosten van de portierswoning wordt enkele jaren later een melkerij opgericht, recent afgebroken. Rond 1997 wordt de woning verbouwd en uitgebreid aan de achterzijde, met noordelijke toevoeging van garage.

Witgeschilderde baksteenbouw met gepekte plint, onder haakse overkragende zadeldaken in Vlaamse pannen; afdaken en dakvensters in leien gedekt. Verdwenen klokkentorentje en windveren van overkragende daken, vernieuwde goten en bebording.

Zuidelijke hoek met overhoekse driezijdige uitbouw met afgeschuinde hoeken. Noordwestelijke zijde met overhoekse tweezijdige uitbouw onder leien lessenaarsdakje ondersteund door uitgewerkte korbelen. IJzeren sierankers in de voorgevel. Voornamelijk smalle segmentboogvormige muuropeningen waarin nieuw schrijnwerk. Natuurstenen onderdorpels. Houten portiek met korbelen en hoeksteun verbonden met afsluitende leuning, onder lessenaar- en zadeldakje met windberg gevormd als neogotische driepasboog, bekroond door makelaar. Bewaarde houten voordeur met tweeledig bovenlicht.

Op de noordwestelijke zijgevel zit een natuurstenen plaat met alliantieschild waaronder banderol met wapenspreuk: "QUI MIEUX FAIT MIEUX VAUT" (van der Bruggen - de Nieulant). Aan de noordwestzijde van de woning bevindt zich eertijds een toegang tot het kasteeldomein, met poort (verdwenen), waarvan de dorpels werden bewaard en geïntegreerd in de tuin. Grotendeels vernieuwd interieur, met enkele bewaarde interieurelementen als binnenluikjes, binnendeuren en trap (pitch pine), in de kamer links vooraan een houten schouwmantel met leuze: "AAN GODS ZEGEN * IS 'T AL GELEGEN". Centrale voutekamer en -kelder aan de zuidzijde. Bij de verbouwing werden muurschilderingen met lelies vrijgelegd (verdwenen).

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1898/3, 1903/7, 1907/10.
  • Buitentekstillustratie, in Leiesprokkels 1994-1995, jaarboek 5, 1995, p. 181.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Portierswoning kasteel Ten Broucke [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89513 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.