erfgoedobject

Burgerhuis uit het interbellum

bouwkundig element
ID
89510
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89510

Juridische gevolgen

Beschrijving

Interbellumwoning, thans in gebruik als restaurant. Volgens kadaster opgetrokken in 1931 voor garagist Andreas Desmet. In 1937 wordt de naastliggende garage bij kadaster geregistreerd. Uit een bouwaanvraag uit 1942 blijkt dat de woning moet hersteld worden na oorlogsschade, onder begeleiding van architect Leon Verthé uit Ingelmunster. In 1946 dient de garagehouder een bouwaanvraag in voor het plaatsen van een voorliggende benzinepomp.

Enkelhuis onder zadeldak in mechanische pannen. Driezijdige erker waarboven balkon met buisleuning. Uitlopend in een puntgevel met uitgespaarde hoek in top, met rondbogige beeldnis. Beglaasde voordeur met ijzeren hekwerk met fonteinmotief, met betonnen tussendorpel waarboven bovenlicht in gekleurd glas in lood.

  • Gemeentearchief West-Vlaanderen, Wielsbeke, 874.1: Bouwmachtigingen, 1942, 1946.
  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1931/14, 1937/12.

Bron: SANTY P. & DEVOOGHT K. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, Deelgemeenten Ooigem en Sint-Baafs-Vijve, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL36, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis uit het interbellum [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89510 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.