Parochiezaal Gildhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiezaal Gildhof

Beschrijving

Voormalige parochiezaal "Gildhof", thans herbestemd als wasserij. Gelegen in de binnenbocht van de Rijksweg ter hoogte van het oude dorpsplein.
Op 3 augustus 1907 wordt het nieuwe Gildhof ingehuldigd, als feestzaal, vergaderzaal of zaal voor voordrachten, toneel en ontspanning. De nieuwe stichting ligt onder de bescherming van Heilige Mauritius, naar de mecenas, baron Maurice van der Bruggen. In de jaren 1920 wordt het Gildhof onder meer gebruikt als naaischool. De zaal is eigendom van de V.Z.W. "Parochiale Werken". In de meidagen van 1940 lijdt het Gildhof onder het oorlogsgeweld, onder meer de bedaking in een stuk van de toren worden vernield. Het geheel wordt spoedig hersteld, om tot de ingebruikname van de nieuwe kerk de functie van noodkerk te vervullen. In 1959 wordt de feestzaal verkocht aan Herman Christiaens, die het gebouw laat uitbreiden en omvormen tot wasserij. In 1961 wordt het oostelijke gedeelte ingericht tot woonhuis, dat in 1966 wordt uitgebreid. In 1967 wordt aan de noordzijde een uitbreiding van de wasserij gemaakt. In 1989 registreert het kadaster een vergroting van het woongedeelte en de afsplitsing van twee oostelijke traveeën van het voormalige Gildhof tot inrichting van een elektriciteitscabine.

Witgeschilderde baksteenbouw onder pannen zadeldak, van oorspronkelijk vijf eenlaagse traveeën en een torentravee, later uitgebreid met twee traveeën aan de westzijde. Korfbogige muuropeningen, na 1959 verlaagd en met nieuwe invulling. Middenrisaliet uitlopend in puntgevel onder haaks overkragend zadeldakje, geschraagd door houten korbelen (oorspronkelijk met windberg). Natuurstenen trap tot centrale toegangsdeur, geflankeerd door twee gietijzeren voetschrapers. Daarboven een rondbogige beeldnis met waterlijst en console, waarin beeld van de Heilige Mauritius. Straatgevel geritmeerd door vooruitspringende penanten en verdiepte gevelvelden, afgeboord met een dubbele zaagtandlijst. Vernieuwde lijstgoten. Toren op rechthoekig grondplan onder hoog ingesnoerd leien schilddak. Gedichte toegangsdeur, eertijds met afdak met windberg, rechts met gietijzeren voetschraper. Kleine korfbogige raamopeningen, in de oostgevel met behouden ijzeren roedeverdeling. Getrapte tandlijst, bij herstelling aan straatzijde vervangen door muizentand. Oostelijke gevelsteen: "ANNO / DOMINI / 19 / 06", met afbeelding van een wapenschild. Daken oorspronkelijk voorzien van ijzeren vorstkammen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1907/10, 1959/22, 1961/30, 1966/25, 1967/21, 1989/39.
  • Buitentekstillustratie, in Leiesprokkels 1991, jaarboek 3, 1991, p. 48-49.
  • Buitentekstillustratie, in Leiesprokkels 1996-1998, jaarboek 6, 1999, p. 250.