Portiers- of conciërgewoning van het kasteel Ten Broucke

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kasteeldreef. Voormalige portiers- of conciërgewoning van het kasteel "Ten Broucke", gelegen op een lichte verhoging bij het begin van de centrale dreef tot het kasteel. Volgens kadaster gebouwd in 1901, op de rand van het kasteeldomein van baron Maurice van der Bruggen.

Vrijstaande woning van één bouwlaag in donkerrode baksteenbouw op L-vormig grondplan, onder haakse zadeldaken in mechanische pannen. Getoogde muuropeningen waarin witgeschilderd houtwerk (zesvlaks), met bruingeschilderde luiken en voordeur. Aan de zuidzijde smalle vensteropeningen met dievenijzers. Natuurstenen onderdorpels. Gevels afgeboord met muizentand en aan alle zijden voorzien van een langwerpig baksteenkader met tegeltableau van rood-witte keramische tegels met geometrisch patroon. Zijgevels voorzien van vlechtingen. Haakse geveltop met rondboogvenster en dito kapelnisje met Mariabeeld.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1902/4.

Auteurs: Santy, Pieter