Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand

Beschrijving

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand, gebouwd in 1945 in opdracht van vlashandelaar Edmond Declerck - Van Respaille.

Dorpskapel gelegen aan de westzijde van de Rijksweg, ten noorden van het voormalige dorpscentrum van Wielsbeke. Opgebouwd in baksteen onder overkragend zadeldak in grijze natuurleien. Voorgevel met rood baksteenparement, witgekalkte zijgevels met gecementeerde plint. Rondboogtoegang waarin twee deels beglaasde deurvleugels. Bepleisterde oculus in de geveltop, waarin de leuze: "ONZE LIEVE VROUW / VAN / ALTIJDDURENDE / BIJSTAND / BID VOOR ONS". Het achterste gedeelte van de kapel dient tot elektriciteitscabine.

Interieur met vlak gewelf en altaarnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1945/17.
  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Gemeente Wielsbeke, s.l., s.d., nr. 8.

Auteurs: Santy, Pieter