Neoclassicistisch burgerhuis

Beschrijving

Neoclassicistische burgerwoning, geregistreerd bij kadaster in 1922 als gehele herbouwing in opdracht van landbouwster Marguerite Lauwers, van een ouder volume dat opklom tot circa 1830 (zie primitief kadasterplan).

Hoekpand met klassieke dubbelhuisstructuur van drie traveeën (twee traveeën zijde Stationstraat) en twee bouwlagen onder half schilddak in kunstleien. Gecementeerde gevels met voegwerkimitatie. Vernieuwde kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen waarin bewaard houten schrijnwerk, schuiframen op de begane grond, T-ramen en rolluikkasten op de tweede bouwlaag. Voordeur met twee vleugels onder rechthoekig bovenlicht met kleine roedeverdeling, paneeldeuren (diamantkopmotief) met beglazing en ijzeren hekwerk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1922/15.

Auteurs: Santy, Pieter