Dorpswoning met vlasschuur

Beschrijving

Woonhuis met naastgelegen vlasschuur, gebouwd tijdens het interbellum. Magazijn voor vlasopslag, volgens kadaster opgetrokken rond 1924 door vlashandelaar Aloïs Vervaecke. In 1931 wordt door laatstgenoemde aan de westzijde van het magazijn een nieuw woonhuis opgericht, ten zuiden van het magazijn wordt een zwingelarij geïnstalleerd.

Driebeukig magazijn in donkerrode baksteenbouw onder opeenvolgende zadeldakjes in mechanische pannen (nok parallel met straat). Metalen schuifpoort, getoogde muuropeningen. Driehoekige gevelkapel waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind.

Enkelhuis van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen. Nieuwe lijstgoot. Roodbakstenen straatgevel, verlevendigd door gebruik van gele baksteen voor omlopende banden en muizentand. Plint in siercementering. Getoogde muuropeningen, op begane grond met bewaard houten schuifraam, overig schrijnwerk vervangen. Interieur met behouden cementtegelvloeren.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1927/34, 1931/19.

Auteurs: Santy, Pieter