Vlasbedrijf

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vlasbedrijf

Beschrijving

Voormalig vlasbedrijf, bestaande uit naoorlogse woning met restant van een ouder woonhuis, vlasschuur uit het interbellum langsheen de straat en achtergelegen naoorlogse vlasloods. Gelegen aan weerszijden van de gekasseide kerkwegel die een verbinding maakt naar de Boffonstraat.

Woonhuis voorkomend op primitief kadasterplan (circa 1830), gelegen aan de oostzijde van de wegel. In het midden van de 19de eeuw eigendom van winkelier Leo Gysels. Rond 1860 worden ten noorden enkele bijgebouwen aangebouwd. In 1925 laat toenmalig eigenaar Adolphe Deleersnyder, vlaswerker uit Oostrozebeke, langsheen de straat een "vlasmagazijn" oprichten.

Woonhuisrestant van twee traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, gecementeerde gevel met voegwerkimitatie, getoogde vensteropeningen.
Dwarsschuur in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen, straatgevel voorzien van een centrale metalen schuifpoort. Mijtervormige gevelkapel in de oostelijke zijgevelpunt, met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Achtergelegen vlashangar in rode baksteenbouw onder stomp zadeldak (nok haaks op straat). Metalen schuifpoort in de kopse gevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1869/1, 1927/11.

Auteurs: Santy, Pieter

De dwarsschuur in roodbruine baksteenbouw onder zadeldak aan straatzijde is niet langer bewaard.

• Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto's 2009, 2012, Molenstraat 106, Wielsbeke [online], http://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 11 januari 2023).
  • Informatie verkregen van de gemeente (21 december 2022).