Missiekruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Missiekruis

Beschrijving

Missiekruis, oorspronkelijk opgericht op de "Kokeldries" in 1899 tijdens de derde missie van broeders redemptoristen te Wielsbeke, ter hernieuwing van het geloofsleven en de godsvrucht. Vernieuwd in 1944. Het huidige kruis dateert uit 1976.

Trapeziumvormig plantenperk afgeboord door kasseien en geflankeerd door linden. Houten kruis op kasseien basis, met halfhoge houten rug en afdekkend zadeldakje met bekronend smeedijzeren kruis. Polychroom gekruisigd Christusbeeld waarboven banderol: "INRI". Plaatje met opschrift: "GELOOFD / ZIJ / JEZUS-CHRISTUS / HERSTELD EN VERNIEUWD / DOOR DE INWONERS / VAN DEN / DRIES / 1944 EN 1976".

• VAN DE MAELE P., Wie was wie in Wielsbeke? Pastoor E. Soenens (1884-1912), in Leiesprokkels, jg. 4, nr. 1, 1985, p. 10-22.

Auteurs: Santy, Pieter