Samenstel van dorpswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee éénlagige woonhuizen, vermoedelijk uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Bebouwing voor het eerst afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830). Het westelijke huis was in twee kleine woningen opgedeeld, samengevoegd in 1904. De woningen waren eigendom van baron van der Bruggen. In 1911 wordt het westelijke huis uitgebreid. In 1927 worden de woningen verkocht aan mecanicien Georges Maes en vlaswerker Maurice Debaere.

Eenlagige dorpswoningen van vier en vijf traveeën onder zadeldak in Vlaamse en mechanische pannen (nok parallel met Driesstraat). Nummer 13 met witgekalkte straatgevel en rechthoekige muuropeningen onder betonnen lateien, waarin houten schuiframen. Plint in breuksteenimitatie. Nummer 15 met straatgevel in siercementering, onder meer versierde deuromlijsting, sluitstenen, banden en voegwerkimitatie. Rechthoekige muuropeningen waarin 20ste-eeuwse schuiframen. Vernieuwde oostgevel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Wielsbeke, 1904/4, 1914/1, 1927/4.

Auteurs: Santy, Pieter

Aanvullende informatie

Het ensemble is nu onherkenbaar: de rechter woning (nummer 15) is verbouwd en de linker woning (nummer 13) is gesloopt.

Auteurs: Jacobs, Els