Arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

Rug aan rug gebouwde arbeiderswoningen (Paradijskouter 16 en voorheen Holisstraat nummer 3), beide met klein voortuintje. Eertijds gelegen naast een stenen windmolen van 1852 (tot 1927). Huidig woonhuis volgens kadastergegevens in kern opklimmend tot 1852. Arbeiderswoningen van vijf traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Aan de kant van Paradijskouter bakstenen gevel met oorspronkelijk rondboogvensters en deur, thans met gedicht boogveld boven de beluikte vensters. Aan de kant Holisstraat, witgeschilderde gevel met licht getoogde muuropeningen .

• Kadasterarchief Gent, mutatieregisters, Drongen, schetsen, 1852 (nummer 72).

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

De woningen werden verbouwd tot een eengezinswoning. De originele structuur van de twee rug aan rug gebouwde arbeiderswoningen is nog afleesbaar in de gevels.