Devotie- en herdenkingskapel toegewijd aan het Heilig Hart van Maria

Beschrijving

Devotie- en herdenkingskapel toegewijd aan het Heilig Hart van Maria. Gebouwd in 1866 door de eigenaar van kasteel "de Lanier". Gelegen aan het begin van de dreef lopend naar het kasteel "de Lanier". Halfrond uitgewerkte bakstenen stoep aan de voorzijde.

Exterieur. Toegankelijke neoclassicistische éénbeukige kapel. Rechthoekig grondplan met driezijdige apsidiale uitbouw onder een zinken zadel-/schilddak. Verankerde witbeschilderde baksteenbouw op gepekte, vooruitspringende plint. Verticale geleding van de gevels door middel van vlakke pilasters. Rondboogvormige deuropening met uitspringende aanzetsteen in gepleisterde vlakke omlijsting. Centraal een rechthoekige vleugeldeur met halfcirkelvormig bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling, voorzien van blauw glas. In de zijgevel telkens een ruitvormige vensteropening, ingevuld met geel glas in metalen roeden.

Interieur. Grijze vloertegels en bepleisterde en gewitte wanden voorzien van een kooflijst. Smeedijzeren hekwerk waarachter houten tombe-altaar met marmerimitatie. Centraal in de zijwand van het altaar een verdiept medaillon in Carrara-marmer dat Maria voorstelt. Op het altaar twee Maria-beelden waarvan de polychromie aansluit bij de muurschilderingen van wanden en gepleisterd tongewelf.

• DAVELOOSE B., Kapelletjes te Groot-Beernem. Klein historisch erfgoed als uitdrukking van religieuze volkscultuur, Gent, 2001, p. 173-174 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).

Auteurs: Gilté, Stefanie