Hoeve 't Winkelhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve 't Winkelhof

Beschrijving

Zogenaamd hoeve "'t Winkelhof". Hoeve met losse bestanddelen op omheind perceel met korte toegangsdreef en bijhorende boomgaard. Behouden hekpijlers met imposante topbekroning. Witbeschilderde baksteen in combinatie met zwarte plint. Smeedijzeren hekwerk.

De hoeve werd vermoedelijk opgetrokken tussen 1778 en 1810: op de Ferrariskaart (1770-1778) is ze nog niet opgetekend en op de pre-kadastrale kaart van 1810 is ze weergegeven als een woonhuis met twee vrijstaande landgebouwen. Op het primitief kadasterplan van 1829 is op het voorerf een bijkomend landgebouw toegevoegd en is het woonhuis vergroot.

Breedhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Witbeschilderde verankerde baksteenbouw met gepekte plint. Sporen van oudere kern in de zijpuntgevel, zie muurvlechtingen en dichtgemetselde korfboogvormige deuropening. Behouden houten kruiskozijnen, voorzien van luiken. De stal is parallel met de straat gebouwd.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1836/1, 1862/7.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.