Herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg

Beschrijving

Vrijstaande hoekwoning op de hoek met Oedelemsteenweg. Weergegeven op de pre-kadastrale kaart van 1810 en op het primitief kadasterplan van 1829. Volgens het kadaster verbouwd tot huidig volume in 1862. In 1846 wordt het gebouw als volgt omschreven: "Een huys dienende voor herberg en winkel, zynde van eene stagie, gemetseld in steen en gedekt met pannen, daarboven den zolder, hebbende een gelijkvloers hebbende al zuiden twee ingang deuren, eene voor de herberg en eene voor den winkel en drie venster cassijnen in glas met houtte fentenelen (...)". Voormalige handelsfunctie, zie cartouches.

Breedhuis van vier traveeën en een bouwlaag onder gemansardeerd zadeldak met dakkapellen. Grondig verbouwde eerste bouwlaag. Lijstgevel horizontaal belijnd door uitspringende streklaag. Witbeschilderd en gecementeerd parement boven gecementeerde plint. Segmentboogvormige venster- en deuropeningen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Sint-Joris, 1862/25.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1618.