Samenstel van twee boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee lage boerenarbeiderswoningen met voorliggende tuin afgezoomd met een ligustrumhaag en achterliggende stallingen. Deze panden zullen waarschijnlijk in de loop van 2007 afgebroken worden (zie openbaar onderzoek).

Tweewoonst met bijhorend landgebouw reeds opgetekend op primitief kadasterplan van 1830. Beide woningen en landgebouw volgens het kadaster vergroot in 1879. Eenmaking tot een woonhuis in 1912. In 1948 komt een nieuw landgebouw op de plaats van het oudere, westelijke landgebouw. Opnieuw opgesplitst tot tweewoonst in 1960. Bij nummer 88 een geïntegreerde stalling van rode verankerde baksteen. Lage verankerde baksteenbouw, witgeschilderd boven een gepekte plint. Zadeldak voorzien van klimmende dakkapellen. Rechthoekige muuropeningen, bij nummer 86 met behouden schrijnwerk.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1879/61, 1883/29, 1884/14, 1912/15, 1948/58, 1960/144, 1994/69.
  • ZUTTERMAN H., Heemkundige wandelingen te Oedelem, in Bos en Beverveld, jaarboek 1972, p. 150.

Auteurs: Gilté, Stefanie