Beschrijving

Hoeve bestaande uit losse bestanddelen met een (20ste-eeuwse) U-vormige opstelling. Boerenhuis loodrecht op de straat gebouwd. Bijhorende stal en schuur. Gebouwen staan nog niet weergegeven op de kaart van Ferraris (1770-1778). Op een pre-kadastraal plan van 1809 en op het primitief kadasterplan van circa 1830 opgetekend als woonhuis met bijhorend landgebouw, gelegen in een boomgaard. Vlak naast (ten noorden) de woning is op het primitief kadasterplan nog een kleiner woonhuis afgebeeld, deze wordt in 1852 afgebroken.

Boerenhuis. L-vormige plattegrond gevormd door een hoofdvolume, loodrecht op de straat gebouwd, volgens jaarankers gebouwd "1797". Volgens kadastergegevens telkens een weinig uitgebreid in 1852 en 1877. Verdere uitbreiding in 1954 en aanbouw van een aparte woonvleugel parallel met de straat, in 1995. Boerenhuis met dubbelhuisopstand van zes traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde witbeschilderde lijstgevel boven een gepekte plint. Tegen de goot voorzien van een bepleisterd lijstje. De gevel is opengewerkt met licht getoogde muuropeningen voorzien van nieuw schrijnwerk. Tegen de eindgevel, afgewerkt als een puntgevel, is een massieve steunbeer geplaatst. De oostgevel is voorzien van een opkamertravee met houten kozijnconstructie en diefijzers. Tegen de oostgevel is een uitbreiding van de jaren 1980. Behouden constructieve elementen zoals de balkenlagen opgebouwd uit moer- en kinderbalken (volledig ingekaveld).

Stal. Kern daterend van vóór 1830 en opeenvolgende uitbreidingen in 1954 en 1995. Evenwijdig met de straat gebouwd. Volume van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Verankerde baksteenbouw, witbeschilderd boven een zwarte plint. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen.

Bijkomende nutsgebouwen opgetrokken in 1954 en 1995.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1852/48, 1877/22, 1954/72, 1995/37, 1996/56.
  • Rijksarchief Brugge, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.

Auteurs: Gilté, Stefanie