Schoolgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schoolgebouw

Beschrijving

Schoolgebouw, fasegewijs tot stand gekomen. In 1837 wordt hier een spinschool gesticht waar ook de catechismus wordt gegeven. Dit kleine volume wordt volgens het kadaster vergroot in 1868 en wordt voor het eerst vermeld als "school" in de kadastergegevens. Aanbouw van een volume ten westen in 1891. Verdere uitbreiding met een nieuw westelijk volume in 1902. Midden jaren 1950 wordt ten oosten van het oorspronkelijke schooltje nog een gebouw bijgevoegd. In 1890 kwam er een kapel en worden klaslokalen ingericht. Een klooster wordt bijgebouwd. Grondig verbouwd in de jaren 2000.

Beschrijving (van links naar rechts). Volume van zeven traveeën en een bouwlaag onder pannen zadeldak. Bepleisterde baksteenbouw. Licht getoogde grote vensteropeningen. Bruine baksteenbouw van twee bouwlagen en zes traveeën onder een pannen zadeldak. Stalen ramen in horizontale vensterpartijen. Gebouw van twee bouwlagen en twee traveeën. Licht getoogde muuropeningen onder getoogde rollaag. Baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Rechte muuropeningen onder rollaag. Rode baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder pannen zadeldak. Rechthoekige en licht getoogde muuropening onder rollaag. Deuropening in zandstenen omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1840/7, 1868/11, 1870/9, 1877/23, 1886/11, 1891/7, 1902/10, 1928/37bis, 1956/31, 1958/22.
  • Sint-Petrus Oostveld, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2000, Gemeente Beernem, Beernem, 2000, p. 3-7.

Auteurs: Gilté, Stefanie