Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein

Markt zonder nummer. Kiosk, centraal ingeplant op het marktplein.

Historiek. In 1917 werd eerst een bunker met vierkante plattegrond gebouwd. Om de bunker af te schermen van de Engelse verkenningsvliegtuigen lieten de Duitsers de bunker overkappen met een achthoekige kioskbasis. Dit werd afgewerkt in 1918. De muziekkiosk werd in 1919 afgebroken. De bunker werd dichtgemaakt en erboven kwam een nieuwe kiosk, weliswaar enkel met een achthoekige sokkel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de bunker weer opengemaakt en werd hij gebruikt als schuilkelder. In 1994 werd de sokkelkiosk opnieuw voorzien van een bovenbouw.

Beschrijving. Muziekkiosk met een achthoekig grondplan. Achthoekige sokkel afgewerkt met een toegangstrap. De kioskbasis is bekleed met ruwe blokken natuursteen in breuksteen. De bovenzijde van de sokkel is bekroond met een deksteen van blauwe hardsteen. Smeedijzeren borstwering. De draagstructuur van de kiosk bestaat uit acht gietijzeren kolommen. De zuilen hebben een drieledige structuur bestaande uit een voetstuk, een schacht en een bovenschacht waaraan de horizontale dwarsverbindingen verbonden zijn. Dak met octagonale structuur, aan de buitenzijde bekleed met koperen platen met een staande naad. Bekronende koperen dakspits met bol en spies. Het binnenplafond is afgewerkt met houten beplanking.

• VAN HAVERMAET A., De muziekkiosk. Haar ontstaansgeschiedenis en bestaan in de provincie West-Vlaanderen, 2006, p. 112-118 (onuitgegeven licentiaatsverhandeling).
  • ZUTTERMAN H., Op en rond de markt. Uit het foto-archief "Oud Oedelem" deel 2, in Bos en Beverveld, jaarboek 1999, p. 140-147.

Auteurs: Gilté, Stefanie