Dorpswoning en herberg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en herberg

Beschrijving

Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak. Volgens het kadaster herbouwd in 1906. Oorspronkelijk met bijhorende achter- en naastliggende brouwerij "Brouckaert". Naar verluidt zou hier reeds in 1779 een herberg en "cantynne van brandewyn" zijn gevestigd. Volgens oude foto's oorspronkelijk deel uitmakend van een tweewoonst gebouwd volgens spiegelbeeldschema, waarvan de rechterwoning (herberg) een cartouche "Gambrinus" droeg. Afgebeeld als onbeschilderde, verankerde bakstenen lijstgevel van telkens vier traveeën onder een doorlopende houten kroonlijst op klossen en dakkapel met trapgevel. Heden beschilderde bakstenen lijstgevel met sierankers en verbouwde begane grond. Opengewerkt met rechthoekige muuropeningen in een bepleisterde geblokte omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1906/3.
  • RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, sine loco, 1982, p. 108.