Huys Van Thuyne en Huis Fonteyne

Beschrijving

Zogenaamd "Huys Van Thuyne en Huis Fonteyne". Eclectisch hoekpand bij de Beernemstraat, vormt één geheel met het pand Knesselarestraat nummer 16. Volgens jaarcartouche in "1904" gebouwd. Naar verluidt was hier een horlogewinkel gevestigd. Rode baksteenbouw met verbouwde begane grond. Opgesmukt met geglazuurde baksteen, sierankers en tegels met florale motieven. Verticaal geritmeerd door risalieten overgaand in puntgevel of bij de afgeschuinde hoektravee een getrapt dakvenster. Typische afwerking van de afgeschuinde hoektravee met smeedijzeren leuning voor het balkonvenster erboven natuurstenen opvulling van het boogveld. Gesloopt in 2006 en vervangen door weinig vernieuwende architectuur.

• "Huys van Thuyne en Huis Fonteyne", in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1996. Gemeente Beernem, Beernem, 1996, p. 9.

Auteurs: Gilté, Stefanie