Maalderij Van Hyfte

Beschrijving

Zogenaamd maalderij "Van Hyfte". Woonhuis en bedrijfsgebouwen van een voormalige maalderij. Van begin 19de eeuw tot 1960 binnen de familie Vanpoucke gebleven. Gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenkoer en ingeplant op een groot perceel begrensd door de Tinhoutstraat. Oorspronkelijk werd enkel gebruik gemaakt van een houten windmolen, tot men begin 20ste eeuw de stoomaandrijving begon toe te passen.

De gebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. Op de kaart van van 1809 en op het primitief kadasterplan zijn een molenaarswoning op de hoek met de Tinhoutstraat en de zogenaamd "Zwarte Veldtmolen" opgetekend. Volgens het kadaster wordt dit woonhuis in 1852 afgebroken en vervangen door de grotere, huidige woning, en drie achterliggende bedrijfsgebouwen.

Hoekhuis. Vormde oorspronkelijk samen met het naastliggende lagere woonhuis één grote woning, opgetrokken in 1852 en vergroot naar achter toe in 1878. In 1960 opgesplitst en vermoedelijk ook dan voorzien van nieuw parement en opgetrokken tot huidige hoogte, met behoud van oudere kern.

Lagere woning. Vormde oorspronkelijk samen met het hoekhuis één grote woning gebouwd in 1852, uitgebreid naar achter toe in 1878, en opgesplitst in 1960. Eénlaags gebouw onder aangepast pannen zadeldak. Baksteenbouw met vermoedelijk aangepaste muuropeningen: segmentboogvormige, beluikte vensteropeningen onder rollaag en korfboogvormige deuropening.

Maalderijgebouwen langs de Tinhoutstraat. De maalderijgebouwen zijn fasegewijs tot stand gekomen. In een eerste fase in 1852 werd het gedeelte aan het woonhuis gebouwd samen met een vrijstaand groot bedrijfsgebouw in het verlengde hiervan. In 1878 werd de ruimte tussen deze twee gebouwen bebouwd zodat één groot volume werd verkregen. Verankerde rode baksteenbouw met gepekte plint onder doorlopend pannen schilddak.

Bedrijfsgebouw met doorrit. Volgens kadaster gebouwd in 1905 als bedrijfsgebouw horende bij de naastliggende windmolen. Verankerde baksteenbouw met getrapte baksteenfries, onder pannen zadeldak met links wolfseind. Dwarsdoorrit via rechthoekige poortopening uitgevend op gekasseide binnenplaats.

Achterliggend bedrijfsgebouw. Gebouwd in 1852, en achtereenvolgens vergroot in 1878 en in 1960.

Op het perceel waar zich nu de deels ingekorte schoorsteen bevond zich oorspronkelijk de houten windkorenmolen die voor het eerst werd opgetekend in 1809 en volgens het kadaster werd gesloopt in 1930.

• KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, Primitief kadasterplan, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1852/51, 1878/166, 1905/6, 1930/11, 1960/115.
  • RIJKSARCHIEF BRUGGE, Collectie Kaarten en Plannen, nummer 1608.
  • MUYLAERT F., RYSERHOVE A., Het Beernem, Oedelem en Sint-Joris van toen, 1982, p. 114.