erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID
89182
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89182

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "woning Vogelaers". Voormalige notaris- en burgemeesterswoning. Ingeplant in een ruime tuin aan de straat voorzien van een laag bakstenen muurtje, oorspronkelijk voorzien van een smeedijzeren afsluiting. Volgens het kadaster fasegewijs tot stand gekomen. Centraal hoofdvolume gebouwd in 1876 door notaris Delanghe - Govaert uit Jabbeke. In 1889 volgt een uitbreiding aan de oostzijde. In 1928 volgt een tweede vergroting en een opsplitsing in twee huizen. De woning is opnieuw één gemaakt en grondig gerestaureerd.

Vrijstaande woning met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak. Sterk symmetrisch opgebouwde lijstgevel met horizontale gevelbelijning door middel van imitatievoegen op de begane grond, doorgetrokken arduinen lekdrempels en klassiek hoofdgestel met kroonlijst op klossen en tandlijst. Fries met beraapte panelen. Centraal een driehoekige frontonbekroning met beraapt gevelveld voorzien van een smeedijzeren windvaan. Segmentboogvormige muuropeningen met behouden schrijnwerk. Centraal een inkomportaal onder een sierlijke houten constructie geplaatst op een lage arduinen plint van pseudo-bossage. Deur gevat in een arduinen geprofileerde omlijsting met een neoclassicistische vormgeving zie de langgerekte gegroefde modillons.

Grote tuin palend aan de achterliggende J. Creytensstraat. Tegenaan de achterliggende straat aanwezigheid van een verlaging, het resultaat van een oude kleiwinning.

  • KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Oedelem, 1877/1, 1879/3, 1889/2, 1928/13, 1996/34.
  • BONAMIE D., Sporen in het Oedelemse dorpslandschap, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 2003. Gemeente Beernem, Beernem, 2003, p. 31.
  • Huis Bruggestraat 22, in Brochure Open Monumentendag Vlaanderen 1996. Beernem, Beernem, 1996, p. 11.

Bron: GILTÉ S. met medewerking van BAERT S. 2007: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Beernem, Deelgemeenten Beernem, Oedelem en Sint-Joris, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL31, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Gilté, Stefanie
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Notariswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/89182 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.